BYGDERÅDET HUDIKSVALL

BYGDERÅDET HUDIKSVALL

Civil beredskap i fokus på nätverksträff

Runt 15 medlemmar lyssnade fokuserat på Thomas Johnson, civilförsvarssamordnare i Hudiksvalls kommun, vid Bygderådets nätverksträff lördag 5 april. Träffen hölls på Delångersgården i Idenor.

Han beskrev på ett engagerat sätt det arbete för civil beredskap som Hudiksvalls kommun intensifierat de senaste åren genom att säkerhetsenheten växt till i nuläget fem medarbetare. Fler är på gång.

Enheten arbetar med den civila beredskapen i kommunen på flera sätt. Bland annat ska man säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna vid krislägen. Redan nu har man ett antal trygghetspunkter runt om i kommunen, företrädesvis knutna till kommunala äldreomsorgsboenden. Det vill man utveckla och söker nu hitta hållbara samverkansformer med civilsamhället, som till exempel bygdegårdar, och med näringslivet.

Det blev en hel del frågor till Thomas Johnson under hans presentation, och även om Hudiksvalls kommun har varit snabba i starten med sina trygghetspunkter återstår det mycket arbete innan man har en klar struktur och ordnad samverkan med andra aktörer. Runt om i landet så samarbetar man med försvarets frivilligorganisationer, FFO, som till exempel Lottakåren, Blå bandister och Svenska Brukshundsklubben, men i Hudiksvall finns relativt få lokala FFO-organisationer. Det gäller då för kommunen att vara innovativ och hitta bra samverkansätt med civilsamhället.

Hur ska ansvarsfördelningen i en krisberedskap se ut mellan det offentliga och det lokala? Det var inte så enkelt att svara på. Ett förslag som mötet gav till Thomas Johnson är att tydligt berätta vad kommunen inte ska göra. Då är det lättare och tydligare för lokala byalag, bygdegårdar eller Folkets hus att själva ta ställning till vad man gemensamt i byn eller bygden kan göra för att förbereda sig inför en kris.

Jan-Åke Malmqvist berättade sedan om det arbete han gör för att ta fram användbara verktyg som med hjälp av ai (artificiell intelligens) kan hjälpa föreningar och andra att snabbt sammanställa och presentera information. Därigenom kan föreningens eller byalagets arbete att kartlägga en fråga förenklas. Här kan du se exempel på det arbete som pågår. https://www.forsaai.se/

Efter en välbehövlig gemensam lunch arbetade deltagarna i nätverksträffen med att göra en swotanalys (swot står för styrkor, svagheter, möjligheter, hot) av landsbygdslivet och möjligheterna att leva på landsbygden i kommunen. Resultatet ger uppslag till Bygderådets fortsatta arbete.

I anslutning till Nätverksträffen höll Bygderådet sin årsstämma. Bengt Strandberg valdes till Bygderådets ordförande för det kommande året. Avgående ordförande Agneta Bengtson, som avböjt omval, avtackades för sitt arbete. Hela styrelsen hittar du här: https://www.bygderadethudiksvall.se/styrelse-2/

Uppdaterat 250409